Tips for Mac, Android, Windows

Jak używać Asystenta migracji, aby przenieść konto użytkownika na inny komputer Mac

Apple sprawia, że ​​migracja danych z jednego komputera Mac na inny jest stosunkowo bezbolesna. Ale możesz także selektywnie migrować i dzielić wielu użytkowników jednego Maca na użytkowników na wielu Macach. Zrobisz to, jeśli na przykład masz dzieci na wspólnym komputerze, które teraz są właścicielami własnego komputera, lub jeśli odchodzisz z pracy i chcesz (i możesz) zabrać ze sobą katalog domowy.

Asystent migracji to aplikacja używana do przeprowadzania migracji użytkowników. Znajduje się w folderze Narzędzia folderu Aplikacje. To elastyczne oprogramowanie może działać na różne sposoby, przenosząc wszystkie lub część aplikacji, plików użytkownika i innych ustawień z jednego komputera Mac na inny. Możesz rozpocząć od kopii zapasowej Time Machine, innego Maca lub dysku Mac skonfigurowanego jako wolumin startowy macOS - łącznie z kopią zapasową obrazu dysku.

Najprostszym sposobem na przeniesienie jednego użytkownika do drugiego jest umieszczenie obu komputerów Mac blisko siebie z włączonym Wi-Fi. (Ethernet, FireWire i Thunderbolt były kiedyś opcjami łączenia komputerów Mac w celu migracji, ale Apple już ich nie zaleca).

Zakładając, że nowy Mac jest skonfigurowany od podstaw z co najmniej jednym użytkownikiem, oto jak użyć Asystenta migracji, aby przenieść użytkownika z jednego Maca na inny.

  1. Uruchom Asystenta migracji na obu komputerach Mac i kliknij Kontyntynuj zarówno.
  2. Na komputerze Mac z użytkownikiem, którego chcesz przenieść (nazwijmy to konto Alice), wybierz Do komputera Mac i kliknij Kontyntynuj.
  3. Na komputerze Mac, na który chcesz przenieść Alicję, wybierz plik Z komputera Mac, Time Machine lub dysku startowego opcję i kliknij Kontyntynuj.
  4. Na tym samym komputerze Mac wybierz komputer Mac z bieżącym kontem Alicji spośród elementów, które pojawią się do wyboru.
  5. Możesz również zobaczyć kod bezpieczeństwa, który będzie taki sam na obu ekranach, używany w celu wyeliminowania ryzyka, że ​​ktoś będzie zachowywał się jak mężczyzna w środku. Kliknij Kontyntynuj na obu komputerach Mac, jeśli kod nie jest wyświetlany lub jeśli kod jest taki sam. (Jeśli kod jest inny, coś jest nie tak!)
  6. Na komputerze Mac, na który migruje Alicja, wybierz teraz elementy, które chcesz przenieść w Wybierz informacje do przesłania lista. W wielu przypadkach będziesz chciał zostawić wszystko zaznaczone z wyjątkiem wszystkich użytkowników z wyjątkiem Alicji (zobacz uwagi poniżej). Chcesz, aby tylko Alice była sprawdzana wśród wymienionych użytkowników.
  7. Kliknij Kontyntynuj i poczekaj na zakończenie procesu.
  8. Po upewnieniu się, że konto Alice działa poprawnie na komputerze Mac, na który je skopiowałeś, wykonaj pełną kopię zapasową.
  9. Na oryginalnym komputerze Mac zaloguj się na konto administracyjne i otwórz plik Użytkownicy i grupy okienko preferencji.
  10. Kliknij ikonę kłódki w lewym dolnym rogu i wprowadź hasło do konta.
  11. Wybierz Alice z listy kont i kliknij znak minus (-) na dole.
  12. W wyświetlonym monicie wybierz opcję usuwania, która ma największy sens (wyjaśnię więcej poniżej).
  13. Kliknij Usuń użytkownika i potwierdź.
IDG

Podczas usuwania konta możesz zdecydować się na zachowanie plików, które się z nim łączyły.

Kilka uwag:

  • Możesz kopiować aplikacje w ramach tego procesu, ale jeśli są one licencjonowane dla innego Apple ID niż tego, którego używa Alicja, „Alicja” może wymagać wprowadzenia hasła tego innego Apple ID za każdym razem, gdy aktualizuje aplikacje. Powinieneś także sprawdzić licencje, aby upewnić się, że przypadkowo nie piralizujesz aplikacji.

  • Jeśli chcesz usunąć użytkowników, masz do wyboru trzy opcje (jak pokazano na powyższym zrzucie ekranu). Pierwsza, Zapisz folder domowy w obrazie dysku, usuwa informacje o koncie z systemu i katalogu domowego użytkownika, przechowując ich zawartość w folderze Usunięci użytkownicy w folderze Użytkownicy. Druga, nie zmieniaj folderu domowego, usuwa informacje o koncie systemowym, ale pozostawia pliki użytkownika. Ostatnia opcja, Usuń folder domowy, usuwa informacje systemowe i pliki.

  • Jeśli komputery Mac znajdują się w różnych fizycznych miejscach, najłatwiejszą migracją jest wykonanie kopii zapasowej Time Machine na dysku zewnętrznym, który można przenosić z jednego miejsca do drugiego. Powyższe kroki są prawie identyczne, z tym wyjątkiem, że pomijasz krok 2 i wybierasz Time Machine w kroku 3. W kroku 4 wybierz dysk i określoną kopię zapasową. Kod bezpieczeństwa nie pojawia się w kroku 5, zanim klikniesz Kontynuuj.

Ten artykuł na temat Mac 911 jest odpowiedzią na pytanie zadane przez czytelnika Macworld Edwarda.

Zapytaj Maca 911

Zebraliśmy listę najczęściej zadawanych nam pytań wraz z odpowiedziami i linkami do kolumn: przeczytaj nasze super FAQ aby sprawdzić, czy Twoje pytanie zostało uwzględnione. Jeśli nie, zawsze szukamy nowych problemów do rozwiązania! Wyślij swoje e-mailem do [email protected] w tym zrzuty ekranu, jeśli to konieczne, i czy chcesz użyć swojego imienia i nazwiska. Nie odpowiemy na każde pytanie, nie odpowiadamy na e-maile i nie możemy udzielić bezpośrednich porad dotyczących rozwiązywania problemów.

Uwaga: gdy coś kupisz po kliknięciu linków w naszych artykułach, możemy otrzymać niewielką prowizję. Przeczytaj nasze Zasady dotyczące linków partnerskich po więcej szczegółów.

Co możesz zrobić z wewnętrznym modułem SSD ze starego komputera Mac

W 2010 r. Apple zaczął wypuszczać komputery Mac z dyskami SSD, które korzystały z gniazd i - z ró...

Czytaj Więcej

Dlaczego nie powinieneś polegać na bibliotece zdjęć iCloud jako jedynej kopii zapasowej multimediów

Biblioteka zdjęć iCloud, jeśli pasuje do twoich potrzeb, jest świetnym sposobem na uniknięcie kon...

Czytaj Więcej

Praktyczne: FaceTime na komputery Mac

W środę Powrót do wydarzenia na MacuSteve Jobs ogłosił natychmiastową dostępność FaceTime na komp...

Czytaj Więcej

smihub.com